Menu
Your Cart

cbn

Gyémánt és CBN szerszámok - Technológiai indikációk

Az ajánlatkéréshez, töltse ki az alábbi űrlapot, amelynek alapján mérnökeink specifikálják Önnek az alkalmazáshoz leginkább megfelelő korongtípust

ABRAZÍV ANYAG


KEMÉNYSÉG


SZEMCSEMÉRET

Az ipar által előállított gyémántszemcséket a szemcseállomány osztályozási módjától függően csoportosítják. Az 50/40 - 2500/2000 szemcsenagyságú csiszolóporok osztályozása szitázással, a 60/40 - 1/0 nagyságúak osztályozása mikroszkópos módszerrel történik. Az 1/0 - 0,1/0 nagyságúak osztályozásához elektromikroszkópot alkalmaznak


KÖTŐANYAG

A kötőanyag nagymértékben befolyásolja a gyémánt korong üzemeltetési tulajdonságait. A kötőanyag nemcsak a szemcséket tartja meg a szerszám munkarétegében, de hatással van a megmunkálás termelékenységére is. Elősegíti a súrlódási együttható csökkenését és biztosítja a szerszám önéleződését. A kötőanyag helyes megválasztásától nagymértékben függ a szerszámok működőképessége, teljesítménye, él- és élettartama.

Gyémánt és CBN szerszám kötőanyagok


szerves kötésű szerszámok: keményfémek köszörülésére univerzálisan alkalmasak, hűtés nélkül is üzemeltethetők.

fémes kötésű szerszámok: keményfémek és egyéb kemény, nem fémes anyagok köszörülésére, csiszolására és vágására alkalmazhatók hűtéssel, a szerves kötésűeknél nagyobb termelékenység és élettartam mellett.

galvanikus kötésű szerszámok: keményfémek, edzett acélok és nem fémes anyagok kézi megmunkálására, vágására, valamint különleges esetekben - kis átmérők, bonyolult profilok - azok köszörülésére alkalmazhatók, az egyrétegű gyémánt következtében kis élettartammal.

rugalmas kötésű szerszámok: fémek és nem fémes anyagok finomfelületi megmunkálására tükrösítésére és polírozására alkalmazhatók.

keramikus kötésű szerszámok: keményfém és acél egyidejű köszörülésére hűtéssel.

KONCENTRÁCIÓ

A szuperkemény köszörűszerszámoknak igen fontos paramétere a koncentráció. A koncentrációt a hordozórétegben lévő gyémánt szemcsemennyisége adja meg egy nemzetközileg elfogadott megállapodás alapján. Eszerint 100-as koncentrációnak a gyémánt hordozóréteg egy köbcentiméterében lévő 4,4 karát gyémántszemcse felel meg.


A köszörűszerszámokat általában 25, 50, 75, 100 és 150-es koncentrációval gyártják.
1 karát (karát/cm3) gyémánt 0,2 gramm.
A 100-as koncentráció mellett a gyémánt-hordozóréteg térfogatának 1/4-ét foglalja el a gyémántszemcse.


Az alábbi táblázat %-ban és cm3-re eső karátszámban adja meg a koncentrációt
ÁLTALÁNOS TECHNOLÓGIAI AJÁNLÁS

A gyémánt és CBN szerszámok gazdaságosan és termelékenyen dolgoznak, megfelelő feltételrendszer biztosítása esetén. MEGRENDELÉSNÉL nagyon fontos minden rendelkezésre álló adat és technológiai feltétel közlése!

HA A SZERSZÁM JELLEMZŐK PONTOSAN NEM ISMERTEK, vagy nem biztos abban, hogy jól választott, kérjük írja le azt a technológiai műveletet, ahol a szerszámot használni kívánja; Különösen az alábbi infók fontosak:

megmunkálandó anyag minősége,
hőkezelési állapot, keménység,
fontosabb munkadarab méretek, leválasztandó ráhagyás,
kívánt pontosság felületi érdesség,
szerszámgép típus,
beállítandó fordulatszám tartomány,
hűtési lehetőség,
különleges követelmények vagy körülmények.


SZABÁLYOZÁS

A gyémántszemcsés szerszám optimális forgácsolási körülmények között önélező, nem tömődik el és nem kíván szabályozást, azonban nem mindig alkalmazható a szerszámnak megfelelő ideális technológia, ezért szükség van szabályozásra


Profilszabályozás    
- a szerszám első felfogásánál az ütés kiküszöbölése,
- nem egyenletes kopásnál a profil helyreállítása céljából.
Élesítés (más néven érdesítés vagy tisztítás)
- a korong eltömődése esetén és általában profilszabályozás után, azért, hogy a szemcsék a normális forgácsoláshoz szükséges mértékben (kb. 25-30%-ban) kiálljanak a kötőanyagból.

Javasolt korongszabályozási módszerekLeválasztható gyémánt réteg max. 0,06 mm.

Szabályozás után a tengely- és sugárirányú ütés max. 0,005 mm.

Hűtő-kenő folyadék 3-5%-os emulzió, 15-20 I/min.


Szabályozás abraziv koronggal

Ez a legáltalánosabb módszer.

A korong forgásiránya olyan, hogy az érintkezési pontban illetve vonalban egymással ellentétes irányú.


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.